Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


Αρχίζοντας σιγά σιγά την προετοιμασία μας για τον εορτασμό του Πάσχα και φέτος υλοποιήσαμε το έθιμο των γιαγιάδων μας την κυρά Σαρακοστή. Παρατηρώντας μια φωτογραφία της βγάλαμε συμπεράσματα αναφορικά με το τι τρώμε αυτή την περίοδο, πόσες μέρες διαρκεί η σαρακοστή και πώς μετρούσαν τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν τα σημερινά ημερολόγια τις ημέρες από το τέλος των απόκρεων μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.
Χρησιμοποιώντας το εποπτικό υλικό που βρήκαμε εδώ:  http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2016/03/blog-post_3.html μιλήσαμε για την αντίστοιχη κυρά σαρακοστή της Καταλονίας, βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές με το δικό μας έθιμο και εν συνεχεία τραγουδήσαμε και χορέψαμε ένα από τα δημοτικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για αυτή τη χρονική περίοδο το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=WAtKMwSeQY4 . 
Σειρά είχε η δημιουργία της με αλεύρι και νερό. Το ζυμαράκι μας βγήκε περισσότερο και έτσι είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε τρείς  σαρακοστές αλλά και μερικά κουλουράκια!


Η μαμά της Μαρίας μας έφερε ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά της εποχής τον σιμιγδαλένιο χαλβά για να τον δοκιμάσουμε και εμείς δεν χάσαμε ευκαιρίας: Σηκώσαμε τα μανίκια μας, πλύναμε τα χέρια μας και στρωθήκαμε στη δουλεια! Φτιάξαμε μπαλάκια από χαλβά , τα τοποθετήσαμε σε ατομικές φορμούλες και αρχίσαμε να μετράμε τόσα γλυκάκια όσα τα παιδάκια και οι δάσκαλοι κάθε τάξης του Δημοτικού για να τρατάρουμε και τους υπόλοιπους φίλους μας!
μαζί με την α και β δημοτικού

ο δάσκαλος της γ και δ δημοτικού μας δείχνει τη δική τους κυρά Σαρακοστή


μαζί με την ε δημοτικού

μαζί με την στ δημοτικούΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου