Σελίδες

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΉΡΘΕ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Kαλή Πρωτομαγιά σε όλους! Σήμερα μπορεί να μην είναι εργάσιμη ημέρα και να μην μπορέσαμε να πάρουμε τα παιδάκια μας να πιάσουμε όλοι μαζί τον Μάη αλλά τουλάχιστον μπήκαμε προκαταβολικά στο κλίμα της ημέρας με τις δραστηριότητές μας στο χώρο του σχολείου. Την τιμητική τους είχαν τα λουλούδια ( που με την ευκαιρία να σας πω ότι έχουν ομορφήνει τόσο πολύ την φύση στο χωριό μας). Η αρχή έγινε με το υπέροχο παραμύθι της Φιλλιώς Νικολούδη με τίτλο "Το χαρούμενο λιβάδι", το οποίο είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να προβληματιστούν μικροί και μεγάλοι γύρω από τις έννοιες της προκατάληψης και της ξενοφοβίας. Μέσα από την ανάγνωσή του, τη δραματοποίησή του, την αναδιήγησή του, την εικαστική του αποτύπωση αλλά και την συζήτηση των ποικίλων προβληματισμών οι οποίοι ξεπηδούσαν τόσο κατά την ανάγνωση όσο και κατά την αναδιήγησή του απο τα ίδια τα παιδιά, κάναμε αναφορά τόσο στο σεβασμό προς τους άλλους όσο και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι μέσα σε μια κοινωνία(αναφορά που θα συνεχιστεί και στη συνέχεια της εβδομάδας ενόψει βουλευτικών εκλογών).



Δεν θα παραλείπαμε βέβαια να φτιάξουμε και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια για να στολίσουμε την τάξη μας



αλλά και να μιλήσουμε για τα έθιμα της Πρωτομαγιάς όπως το τραγούδι του Μάη στην Κέρκυρα από άνδρες ντυμένους στα λευκά με ένα κόκκινο μαντήλι στο λαιμό
την ανάσταση του Μαγιόπουλου αλλά και το γαϊτανάκι με τον ξέφρενο χορό στη Γερμανία.


Βέβαια το αγαπημένο μας έθιμο ήταν το κάψιμο του μαγιάτικου στεφανιού στις φωτιές του αη Γιάννη του θεριστή και το πήδημα πάνω από αυτές για "να καεί το κακό".

 

Υστερόγραφο: Να ευχαριστήσω πολύ τη συνάδελφο Ζήση Ανθή που ανέβασε τον πίνακα "Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα" στο ιστολόγιο της αλλά και τη μητέρα του Βασίλη που μας βοήθησε να μοιρολογήσουμε ευπρεπώς το μαγιόπουλο.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

2 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
    ΟΜΟΡΦΟΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε καλλιτέχνες στην τάξη μας!Δώστους τέμπερα και την ψυχή τους πάρε!

      Διαγραφή