Σελίδες

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Η τελευταία εβδομάδα πριν το κλείσιμο του σχολείου για τις διακοπές του Πάσχα ήταν αφιερωμένη στην γνωριμία των παιδιών με τα έθιμα αυτής της περιόδου. Είχε προηγηθεί η συζήτηση για τη νηστεία της σαρακοστής μέσα από τη γνωριμία μας με το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής και τα νηστίσιμα και αρτύσιμα φαγητά.
εργασία σε ομάδα


εργασία σε ομάδα




Σειρά λοιπόν είχαν τα έθιμα που προηγούνται και λαμβάνουν χώρα κατά την Μεγάλη εβδομάδα. Αρχίζοντας λοιπόν από το Σάββατο του Λαζάρου μιλήσαμε για την ανάσταση του Λαζάρου αλλά και για τα άλλα θαύματα που έκανε ο Χριστός, μάθαμε τα κάλαντα του Λαζάρου και ζυμώσαμε και ψήσαμε τα δικά μας λαζαράκια.



Επόμενη δουλειά μας ήταν να βάψουμε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά μας, κάτι που το κάναμε τόσο με την βαφή που χρησιμοποιεί και η μαμά στο σπίτι όσο και με τις κηρομπογιές ώστε να ξεδιπλώσουμε και τη δική μας φαντασία.

Ο μπαμπάς και η μαμά του Χαράλαμπου μας έφεραν ζύμη για να φτιάξουμε τα δικά μας πασχαλινά κουλουράκια(ευχαριστούμε πολύ!)! Μάλιστα ήταν μπόλικη και αποφασίσαμε να την αξιοποιήσουμε για να προσφέρουμε χαρά και σε κάποια άλλα παιδάκια στο ΚΑΑΠ (Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών). Αφού λοιπόν τα πλάσαμε, τα ψήσαμε, τα βάλαμε σε κουτιά και δημιουργήσαμε το βιβλιαράκι με τα δικά μας μηνυματάκια για αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του πρωϊνού ωραρίου και κάρτες πασχαλινές κατά τη διάρκεια του απογευματινού ωραρίου. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον διευθυντή του Δημοτικού σχολείου, τον κύριο Γιάννη, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να φτάσουν στον προορισμό τους μαζί με τα κουλουράκια που έφτιαξαν για τον ίδιο σκοπό και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας.


Βέβαια φτιάξαμε και τις δικές μας πασχαλινές κάρτες, που αυτή τη φορά ήταν πασχαλινά αυγά( η ιδέα από το μπλογκ: http://androniki.eu/)

αλλά και πασχαλινά καλαθάκια με κουτιά από γάλα που μας βοήθησαν να μαζέψουμε οι γονείς και τους ευχαριστούμε πολύ πολύ! Σε αυτά βάλαμε το λαζαράκι μας, τα κουλουράκια και τα πασχαλινά αυγά.

Δεν ξεχάσαμε να φτιάξουμε μια ξεχωριστή λαμπάδα- δώρο για τους νονούς μας!


Τέλος, με πλαστικά μπωλάκια από γιαούρτι φτιάξαμε το δικό μας κοτοπουλάκι που το γεμίσαμε με πολλά μικρά σοκολατένια αυγουλάκια! Και βέβαια θαυμάσαμε όλοι μαζί τα μεγάλα σοκολατένια αυγά που έφτιαξαν τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος κατά τη διάρκεια του απογευματινού ωραρίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου