Σελίδες

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Υγιεινή των δοντιών

Χθες ακούσαμε την ιστορία του δακρυσμένου δράκου ο οποίος είχε πρόβλημα με τα δοντάκια του! Δυστυχώς τα δόντια δεν πονάνε μονάχα όταν τους φορέσουμε δαχτυλίθρες! Και δυστυχώς μπορούν να μας πονέσουν ανά πάσα στιγμή εάν δεν τα προσέχουμε! Μπορεί να μένουμε σπίτι αυτόν τον καιρό λόγω του κοροναϊού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε να προσέχουμε όλα τα μέρη του σώματός μας! Φέτος  στο πρόγραμμά μας μάθαμε πόσο σημαντικό είναι το σώμα μας και πόσο πολύ πρέπει να το προσέχουμε. Για να θυμηθούμε λοιπόν γιατί πρέπει να προσέχουμε τα δόντια μας.



Θα θέλατε να δούμε τι θα λέγανε μέσα στο στόμα μας τα δόντια μας εαν μπορούσαμε να τα ακούσουμε;


και ένα παζλ για να δημιουργήσουμε


preview12pieceΧΑΜΟΓΕΛΟ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

23 Απριλίου- Αγίου Γεωργίου

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα και έχουμε τρεις εορτάζοντες στην τάξη! Χρόνια πολλά στα παιδάκια μου! Ο Άγιος Γεώργιος στις αγιογραφίες παρουσιάζεται να σκοτώνει το δράκο!
Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε κάποτε κοντά σε μια λίμνη ένας δράκος που δεν άφηνε τους ανθρώπους να πάρουν νερό εάν δεν του δίνανε έναν άνθρωπο για να φάει. Οι άνθρωποι της περιοχής λοιπόν με κλήρο θυσιάζανε κάθε φορά και από κάποιον.  Έφτασε λοιπόν και η σειρά μιας βασιλοπούλας. Ευτυχώς γι αυτή στην περιοχή ήταν ο Άγιος Γεώργιος ο οποίος σκότωσε το δράκο και έσωσε τους κατοίκους από το φοβερό κακό!
Με αφορμή αυτή την ιστορία ας ξαναθυμηθούμε τη φωνούλα Δ, δ.





Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ- ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ

Η Κάρμεν Ρουγγέρη  ανέβασε στο διαδίκτυο  την παράσταση " Το βάλς με τα παραμύθια" που παίχτηκε στο θέατρο Κιβωτός. Καλά να περάσετε!

https://www.youtube.com/watch?v=Y9HBuo1O6TI

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Μένουμε σπίτι - Μουσειακή εκπαίδευση

Ευκαιρία για μια βόλτα στα Μουσεία της χώρας μας! Μια βόλτα για μικρούς και για μεγάλους! Καλά να περάσετε!

Α. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko

https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/

http://www.acropolis-athena.gr/

http://www.parthenonfrieze.gr/#/home

Β. ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

http://repository-mca.ekt.gr/mca/

Γ.ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

https://www.nationalgallery.gr/el/ekpaideusi/paihnidia.html

Δ.ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

http://www.nhmuseum.gr/el/ekpaideysi/psifiaka-paihnidia/

Ε.ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
https://athenscitymuseum.gr/

και για όσους αγαπούν το διάβασμα

https://ereading.nlg.gr/el/?server=1

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2020

Κάθε χρόνο, για να γιορτάσουμε το παιδικό βιβλίο, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, την οποία διανέμει σε όλο τον κόσμο. Φέτος το μήνυμα και η αφίσα δημιουργήθηκαν από τη Σλοβενία.

Ένα κομμάτι από το μήνυμα που συνοδεύει την αφίσα  και γράφτηκε από τον Σλοβένο  συγγραφέα Peter Svetina  είναι το παρακάτω:

"Ξέρω ένα αγόρι που έπρεπε να κάνει κάποια εγχείρηση στο μάτι του. Για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση, έπρεπε να ξαπλώνει μόνο από τη δεξιά πλευρά και μετά δεν έπρεπε να διαβάζει τίποτα για έναν μήνα. Όταν τελικά ξαναπήρε στα χέρια του ένα βιβλία έπειτα από ενάμισημήνα, ένιωσε σαν να κατάπινε λέξεις μ’ ένα κουτάλι από μια γαβάθα. Σαν να τις έτρωγε. Πραγματικά τις έτρωγε. Ξέρω κι ένα κορίτσι που, όταν μεγάλωσε, έγινε δασκάλα. Μου είπε: “Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τους διάβασαν παραμύθια έχουν στερηθεί κάτι σημαντικό”. Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή. Όταν πεινάει κάποιος ή διψάει, το στομάχι του γουργουρίζει και το στόμα του στεγνώνει. Οι πεινασμένοι γυρεύουν να φάνε κάτι, ένα κομμάτι ψωμί, ένα πιάτο ρύζι ή δημητριακά, λίγο ψάρι ή μια μπανάνα. Όσο περισσότερο πεινούν, τόσο στενεύει ο οπτικός τους ορίζοντας, ώσπου παύουν να βλέπουν ό,τι δεν είναι τροφή για να τους χορτάσει.Η πείνα για λέξεις εκδηλώνεται διαφορετικά. Μοιάζει με θλίψη, με λήθη, με αυθάδεια. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιου είδους πείνα δε νιώθουν πως η ψυχή τους τρέμει από το κρύο κι ότι προσπερνούν τους εαυτούς τους χωρίς να το προσέχουν. Ένα μέρος του κόσμου τους εξαφανίζεται χωρίς να το γνωρίζουν.Αυτού του είδους η πείνα χορταίνεται με ποίηση και ιστορίες.Υπάρχει όμως ελπίδα για όσους δεν έχουν ποτέ αφεθεί ν’ απολαύσουν  τις λέξεις, για να χορτάσουν αυτή την πείνα;Υπάρχει! Το αγόρι που είπαμε διαβάζει κάθε μέρα. Το κορίτσι έγινε δασκάλα και διαβάζει στους μαθητές της. Κάθε Παρασκευή. Κάθε βδομάδα. Αν κάποια  φορά το ξεχάσει, της το θυμίζουν τα παιδιά."


Δείξτε στα παιδιά την αφίσα και προσπαθήστε να βρείτε τι μπορεί να μας λέει αυτή η αφίσα! Μετά διαβάστε τους το μήνυμα και συζητήστε μαζί τους για τα συναισθήματά τους όταν τους διαβάζετε ένα βιβλίο ή όταν ξεφυλλίζουν μόνα τους ένα. Γίνετε και εσείς συγγραφείς και φτιάξτε μαζί τους μια ιστορία. Μοιραστείτε την όπως όλοι οι συγγραφείς μοιράζονται τις ιστορίες τους! Εικονογραφήστε την ώστε να μπορέσουν να την ευχαριστηθούν και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας! Συρράψτε τη και όταν με το καλό ανοίξουν τα σχολεία φέρτε την μαζί σας να ταξιδέψουμε και εμείς μαζί σας και να χορτάσει και η δική μας ψυχή από τις ιστορίες!

H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μας συμβουλεύει

Φτιάχνουμε ποπ κορν!



Τον τελευταίο καιρό έχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι,  άπλετο χρόνο κλεισμένοι στο σπίτι. Πολλοί από εμάς επιλέγουν να περάσουν κάποιον από αυτό το χρόνο βλέποντας ταινίες ή παιδικά! Τι λέτε σήμερα να οργανώσετε μια οικογενειακή βραδιά σινεμά; Και τι χρειαζόμαστε φυσικά; Μα ποπ- κορν!

Φτιάξτε  μαζί με τα παιδιά ποπ-κορν και καλά να περάσετε!

Φτιάχνοντας ποπ- κορν
Χρησιμοποιούμε ένα μικρό κατσαρολάκι στο οποίο βάζουμε λίγο σπορέλαιο/βούτυρο. Αφήνουμε τα παιδιά να ρίξουν τα σποράκια του καλαμποκιού μέσα και στη συνέχεια βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. Κλείνουμε με καπάκι και περιμένουμε υπομονετικά ώσπου να γίνει το ποπ- κορν: αφήνουμε τα παιδιά να ακούσουν τον χαρακτηριστικό ήχο " ποπ" και στο τέλος της όλης διαδικασίας τα ρωτάμε γιατί πιστεύουν ότι ονομάστηκαν τα σποράκια καλαμποκιού ποπ κορν. ΠΡΟΣΟΧΗ: δε βγάζουμε ποτέ το καπάκι μέχρι να σταματήσει ο χαρακτηριστικός ήχος (ακόμα και αν θέλουν να δουν πως σκάνε) γιατί μπορεί να καούμε! Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και τα απολαμβάνουμε! ΤΙP: Εάν φτιάξουμε αρκετά μπορούμε να κρατήσουμε μερικά για κατασκευούλες!













                                  https://www.youtube.com/watch?v=Nean6fmAsDY


Φέτος το Πάσχα τρώμε αρνάκι από ποπ- κορν!



Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Πρωταπριλιά!



Πρωταπριλιά σήμερα: η μόνη ημέρα που επιτρέπεται και κανένα ψεματάκι, έτσι για το έθιμο! Και ποιός είναι ο μεγαλύτερος παιδικός παραμυθάς; Μα φυσικά ο Πινόκιο! Αγαπημένος ήρωας μεγάλων και μικρών!

                  https://www.youtube.com/watch?v=YdWXNyn2Hps

και ένα τραγουδάκι



Λίγα στοιχεία για το έθιμο της Πρωταπριλιάς όπως παρατίθενται στην wikipedia:

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Λήμμα: Πρωταπριλιά