Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

Το δεύτερο θέμα με το οποίο επέλεξαν να ασχοληθούμε φέτος τα παιδιά ήταν "τα σκυλιά". Αρχικά καταγράψαμε το τι ξέρουμε για τα σκυλιά και εν συνεχεία δημιουργήσαμε το ιστόγραμμα , στο οποίο καταγράψαμε τί θέλουμε να μάθουμε για τα σκυλιά. Οι απορίες μας; Τί τρώνε τα μεγάλα αλλά και τα μικρά σκυλιά, πώς γίνονται τα μικρά σκυλιά , πως πλένουν τα σκυλιά και εάν αρρωσταίνουν τα σκυλιά. Επίσης θέλαμε να μάθουμε για τις τρίχες τους, πού κάνουν τα κακά τους και για το τί χρειάζονται τα σκυλιά.Η επόμενη δουλειά μας ήταν να ψάξουμε στην τάξη και στη βιβλιοθήκη μας να βρούμε υλικό που σχετίζεται με το θέμα μας και θα μας βοηθούσε στη διερεύνηση των ερωτημάτων μας. Βρήκαμε διάφορα βιβλία και αποφασίσαμε να διαβάσουμε το παραμύθι " Η Λαίδη και ο Αλήτης". Μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία βρήκαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το θέμα των αδέσποτων ζώων και τη σημασία που έχει για ένα σκυλί το να έχει σπίτι, οικογένεια και φίλους.


Είδαμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες αδέσποτων ζώων, συζητήσαμε για τις κακουχίες, στερήσεις αλλά και αρρώστιες που τα κάνουν να κινδυνεύουν καθημερινά και χωριστήκαμε σε ομάδες και γράψαμε τί μπορεί να θέλει πιο πολύ να μας πεί ένα αδέσποτο σκυλάκι.Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τί θα του δίναμε για να είναι ευτυχισμένο.
Παρατηρήσαμε φωτογραφίες από σκυλόσπιτα και τα ζωγραφίσαμε

αλλα και τα φτιάξαμε με το οικοδομικό υλικό

και παρακολουθήσαμε κουκλοθέατρο όπου πρωταγωνιστής ήταν ένα μικρό σκυλάκι που χάθηκε γιατί δεν το πρόσεχε το μικρό του αφεντικό. Στη συνέχεια δεν χάσαμε και εμείς ευκαιρία να το παίξουμε χωρισμένοι σε ομαδούλες και επιλέγοντας τους ρόλους μας αλλά και εμπλουτίζοντας την ιστορία μας με διαδραστικό τρόπο.


Ενα τραγούδι, "Ο σκύλος μου ο Πλάτωνας" έγινε αφορμή για να συζητήσουμε πόσο σημαντική είναι η οικογένεια για ένα σκυλί αλλά και πόση χαρά μπορεί να προσφέρει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. 


Εκτός από σπίτι και οικογένεια ένα σκυλάκι έχει ανάγκη από φαγητό! Φτιάξαμε λοιπόν σκυλοτροφή

συζητήσαμε για το τί πρέπει να τρώνε και τί δεν πρέπει να τρώνε τα σκυλιά, διαβάσαμε πληροφορίες για να δούμε εάν οι σκέψεις που καταγράψαμε ήταν σωστές και παίξαμε παιχνίδια με τα αγαπημένα των σκυλιών κόκκαλα!


Διαβάσαμε το βιβλίο της σειράς : Εγώ και το κατοικίδιό μου "Σκυλιά" όπου ένα μικρό σκυλάκι, η Ήρα, μας παρουσιάζει τον εαυτό της, την οικογένειά της, άλλες ράτσες σκυλιών, πώς γεννήθηκε αλλά και πώς χτενίζεται και πλένεται για να είναι γερή και υγιής.


Αντλώντας πληροφορίες από το διαδίκτυο μιλήσαμε για αρρώστιες από τις οποίες κινδυνεύουν τα αγαπημένα μας σκυλιά αλλά και εμείς οι ίδιοι εάν δεν είμαστε προσεκτικοί. Ιδιαίτερη έμφαση δώθηκε στην επεξεργασία υλικού για την πρόληψη της λύσσας( με πληροφορίες που αντλήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-http://www.minagric.gr/images/stories/docs/politis/Trofima_Ygeia/entipo_lissas_paidia160913.pdf) αλλά και για την προστασία από τους ψύλλους, οι οποίοι κατά καιρούς μας επισκέπτονται λόγω τοπικών συνθηκών.

Καθ'όλη τη διάρκεια επεξεργασίας του θέματος τα παιδιά εμπλούτισαν τη γωνιά παρατήρησης με τα σκυλάκια τους τα οποία αξιοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως τοσο στις ελεύθερες δραστηριότητες όσο και στις οργανωμένες. Με αφορμή τη διαπίστωση ότι δεν έχουν όλα τα σκυλιά το ίδιο πρόσωπο και τρίχωμα αλλά και ότι κάποια μοιάζουν μεταξύ τους ερευνήσαμε στο διαδίκτυο και αποφασίσαμε σε ποιές ράτσες ανήκουν κάποια από τα σκυλιά μας. Εν συνεχεία χωριστήκαμε σε ομάδες και δημιουργήσαμε δύο από τα σκυλιά: το σκυλί αγίου Βερνάρδου και το κόλεϊ.

Εν όψει εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου μάθαμε την έννοια και τη διαδικασία των εκλογών διενεργώντας τις δικές μας εκλογές για να εκλέξουμε τον αρχηγό των σκυλιών αφού προηγουμένως κάναμε στους υποψηφίους μας προεκλογική παρουσίαση με τα θετικά τους στοιχεία.

Τα παιδιά βέβαια δεν έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με δικούς τους τρόπους τα δικά τους σκυλιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου